Σαμαρίνα

Είναι το πιο φημισμένο χωριό των βλάχων και συγχρόνως το μεγαλύτερο αλλά και το ψηλότερο χωριό της Ελλάδος σε ότι αφορά το σημείο που κτίσθηκε (1500μ. υψόμετρο). Οι κάτοικοι ασχολούνται με την κτηνοτροφία, αλλά και τα επαγγέλματα που έχουν σχέση με το ξύλο.

Περιηγηθείτε στα καλντερίμια και τα παραδοσιακά πετρόχτιστα σπίτια του, κάνοντας μια στάση για να επισκεφθείτε το λαογραφικό μουσείο και τις παλιές εκκλησίες- όπως αυτήν του Αγίου Αθανασίου, που χρονολογείται στο 1840. Στην κεντρική πλατεία του χωριού βρίσκεται ο ναός της κοίμησης της Θεοτόκου (Μεγάλη Παναγιά). Κτίστηκε το 1819, με χαρακτηριστικό του ένα πεύκο που φύτρωσε στο ιερό του ναού και το οποίο εξέχει πάνω από τη στέγη του ναού, ενώ οι ρίζες του δεν είναι ορατές εντός του ναού. 

Κάθε καλοκαίρι η Σαμαρίνα βγαίνει μαζί με τις αρκούδες από τη χειμερία νάρκη, όταν τα κοπάδια ανηφορίσουν από τα χειμαδιά. Τα ακολουθούν οι τσοπάνηδες με τις οικογένειές τους, οι ξενιτεμένοι και οι καλοκαιρινοί επισκέπτες. Ετσι ενώ τον χειμώνα ζουν εδώ μόνο οι φύλακες, ξαφνικά το σχεδόν έρημο χωριό σφύζει από ζωή, ως το φθινόπωρο που τα κοπάδια κατηφορίζουν προς τον κάμπο. Ο πληθυσμός της Σαμαρίνας το καλοκαίρι είναι περίπου 3.000 κάτοικοι, με εξαίρεση το χρονικό διάστημα 10 - 20 Αυγούστου που φθάνει τις 10 - 15.000 κατοίκους. Τον 15Αύγουστο οι Σαμαρινιώτες και οι επισκέπτες γιορτάζουν τη μεγάλη χριστιανική γιορτή σε ένα πανηγύρι που κρατά τρεις ημέρες.